TABUK NÉLKÜL: 5 + 1 laikus kérdésre adott válasz a sport világáról
2020. július 21. írta: Kitti.Farkas

TABUK NÉLKÜL: 5 + 1 laikus kérdésre adott válasz a sport világáról

Immár négy éve dolgozom a sport világában. Kezdetben újságíróként, ma pedig már PR menedzserként és kommunikációs vezetőként tevékenykedem a háttérben. Ezalatt az időszak alatt számos sportolóval és sportággal kerültem kapcsolatba, így egy elég tág világlátást kaptam. Amikor bekerültem ebbe a magának való, olykor zavaros környezetbe csak a fényt és a csillogást láttam, azonban gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a látszat ebben az esetben is eléggé csaló. Az örömmámorok és a magasztos pillanatok árnyékában ugyanis megannyi szenvedés, könnycsepp és összetört álom hever. Mind a mai napig elképedve tekintek a sportolókra. Csodálom bennük az emberfeletti erőt, hitet és azt a mérhetetlen alázatot, amit a sportnak szentelnek. Gyakran az életük árán is.

vettel-new1.jpg

Ebben a cikkben pár olyan kérdésre adok választ, ami talán sok sportkedvelőt foglalkoztat. Ezeket a kérdéseket laikus sportkedvelők tették fel nekem, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a támpontokat.

Sokszor hallottam már sportolóktól, hogy mentálisan felkészülnek a versenyre...ez pontosan mit jelent? Mit csinálnak ilyenkor?

A sportolók felkészülési folyamatának nagyon leegyszerűsítve két része van. A mentális és a fizikai felkészülés. A mentális tréning során a sportoló pszichés stabilitásán dolgozunk. Ezeket különböző személyiség tesztekkel, beszélgetésekkel, szituációs „játékokkal”, állapotfelmérésekkel… végezzük. Szerencsére napjainkban egyre többen ismerik fel a mentális felkészülés fontosságát és folyamatosan csökken azoknak a száma, akik szerint ez csupán „felesleges időpocsékolás”.  Számos alkalommal találkoztam már olyan helyzettel, amikor egy győzelmet, vagy éppen egy jobb pozíciót a mentális stabilitásnak köszönhetett egy - egy versenyző. Nagyon, nagyon hasznos és elengedhetetlen erre a területre is megfelelő időt fordítani.

Miért van az, hogy aki például többszörös olimpiai bajnok (20 éve sportlövő például), szinte nem ismeri senki a nevét...mitől és hogyan válik ismertté a ,,civil emberek” körében?

Ez nagyon sok összetevőtől függ. Függ például a sportágtól. Vannak ugyanis nagyon népszerű és kevésbé felkapott sportágak. Ha folyamatosan közvetítik az általad képviselt sportág versenyeit a Tv-ben, állandó sajtómegjelenése van az adott terület minden mozzanatának könnyebb ismertséget szerezni. Függ továbbá az adott sportoló „eladhatóságától”. Egy olyan személyt szívesebben szerepeltetnek, foglalkoztatnak, aki kitűnően kommunikál, jól reagál a váratlan helyzetekre, feltűnő a megjelenése, nem blokkol le a kamera előtt… Ezek mellett nagyon nagy jelentősége van a közösségi média megfelelő használatának, a rajongókkal mutatott kommunikációnak, a megfelelő kapcsolatépítésnek. És ezek csak néhány példák, amik befolyásolják ezen kérdés megválaszolását.

A profi sportolók a hétköznapokban el tudnak vonatkoztatni attól, hogy ok profik és teljesíteniük kell vagy a sportkarrier annyira egybe épül a személyiségükkel, hogy az életük 90%-a a sportról szól csak?

A profi sportolók életének 110 százaléka a sportról szól. Minden egyes nap, amikor felkelnek egy adott cél lebeg a szemük előtt. Legyen ez egy olimpiai győzelem, egy bajnoki cím megszerzése vagy éppen a következő megmérettetés sikeres teljesítése. Már ez önmagában nagyon kimerítő. Éppen ezért fontos a megfelelő, támogató háttér megléte. A menedzsment, a család és a barátok támogatása és bátorítása nélkül nagyon nehéz. Ha profi sportkarrierről beszélünk ott nem fér bele a kis csalás. Minden pillanatban küzdeni kell. Ez az, ami megkülönbözteti a profi sportolót az átlagostól. Természetesen nem azt mondom, hogy a legmagasabb szinten nincs pihenés. A relaxáció és regenerálódás ugyanis elengedhetetlen. Mindazonáltal mind mindennek ennek is megvan a maga ideje és helye.

A profi sportolók egyfajta példaképek sokak számára. Ez nekik nagyon megterhelő? Pl ugyanúgy elmehetnek bulizni a barátaikkal? Mi van, ha valaki azt látja, hogy isznak/cigiznek?

Nem egy kellemetlen helyzet alakult már ki abból, hogy egy profi sportolót ittas állapotban kaptak lencsevégre. Ezeket a helyzeteket is kezelni kell. Természetesen ők is járnak szórakozni, viszont sokkal kevesebbet, mint az átlagember. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem járnak bulizni. A kérés, hogy hogyan kezelik. Felkészülési időszakban például a legtöbbeknek tiltva van. (Ez sportágfüggő is.) Ha viszont elmennek fontos, hogy ne legyen nyoma. Ne készüljön olyan kép, videó vagy éppen poszt, amin rajta van, főleg ne úgy, hogy bármilyen alkoholos italt fogyasztana, vagy csak tartana a kezében. Ennek egyik oka az, amit éppen Te is mondasz: Példaképek. Nekik kell példát mutatni. És vajon mennyire követendő, ha valaki részegen bolyong a városban?

Hogyan bírják ki a diétát? Nem csábulnak el?

Sokan követnek szigorú diétát. Ennek betartása hatalmas önfegyelmet és kontrolt kíván meg. Annak érdekében, hogy ne csábuljanak el több praktika van. Például van, amikor kijelölnek egy bizonyos időtartamot, amíg tartani kell a diétát, viszont utána van egy pihenő időszak, amikor lehet lazábban étkezni. Természetesen ilyenkor sem a mértéktelen pizza – sültkrumpli – csoki Bermuda Háromszögben vesznek el, de mértékkel lehet egy – egy tiltólistás ételt elfogyasztani. A lényeg az egyensúly.

Amiket egy adott sportoló közösségi oldalain látunk az valóban az ő gondolata, Ő teszi ki őket?

Igen és nem. Sok sportoló közösségi oldalát a sajtósuk, PR Menedzserük kezeli. Ő írja a posztokat, teszi ki a képeket, videókat egy előre meghatározott és kialakított kommunikációs stratégia szerint. A kommunikációs stratégia kialakítása során figyelembe veszik az aktuális célokat, a sportoló célpiacát, személyiségét… magának a sportolónak körülbelül 30 % beleszólása van a kikerült anyagokba. Olyan sportolók is vannak természetesen, akik saját maguk kezelik az oldalukat, azonban a PR menedzserük hatása ott is érvényesül. Jobb esetben…

A bejegyzés trackback címe:

https://ksworld.blog.hu/api/trackback/id/tr6416040434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása